U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Het negende ontwerp van de serie

 

Op de zegel rechts ziet u de fraaie entree van het Schachtenhof. Links een deel van de binnenplaats met de pomp.
Van de stichter is helaas geen portret bekend.

De naam van de stad ‘Leiden’ en het jaar van de eerste bewoning '1671' zijn in rood aangebracht op de witte zegel - en staan voor de kleuren van de Leidse vlag.

De aanduiding 'Schachtenhof' is uitgevoerd in zwart.

 


totale oplage: 75 velletjes van 10 zegels 

75 vel
14-9-2020 C000241737-1

 


Een grotere afbeelding kunt u zien door op deze kleine te klikken.

Klik voor grotere afbeeldingKlik voor grotere afbeeldingLinksonder op deze pagina ziet u de gelegenheidsenvelop.


Erfgoed Leiden en omstreken te Leiden, Notariële archieven
Archief van notaris Dirck Traudenius, 1628-1668, Deel: 383, Periode: 1663-1665, Leiden, archief 0506, inventaris­num­mer 383, 1664, 1663-1665., folio 40

Klik voor een PDF van het testamentKlik voor een PDF van het testament

Schachtenhof

Het hofje is gelegen aan de Middelste Gracht in Leiden. Het Schachtenhof werd gesticht in 1664 in naam van de weesjongen Theunis Jacobsz. Van der Schacht.

In zijn testament stond dat een hofje met twaalf huisjes moest worden gebouwd aan de Middelste Gracht. Hij eiste dat bewoners van 40 jaar en ouder er gratis mochten wonen en er was een voorkeur voor familieleden van Van der Schacht en bewoners die net als Van de Schacht in het Wees-huis van Leiden waren opgegroeid.
Theunis Van der Schacht leerde in het weeshuis veters en band maken. Later had Van der Schacht en zijn vrouw een bedrijfje aan de Nieuwe Rijn. Daar deed het echtpaar blijkbaar goede zaken en zij kochten vijf huisjes aan de Middelste Gracht en een familie-graf in het kooromgang van de Pieterskerk (nummer graf: 64).

Na het overlijden van Van der Schacht werden de huisjes aan de Middelste Gracht afgebroken om ruimte te verkrijgen voor de bouw van het hofje.
Al in 1671 werden de twaalf eenvoudige huisjes bewoond. Men betreedt het hofje door de zandstenen toegangspoort die rijkelijk versierd is met boeken, riemen, manden en andere zaken die herinneren aan de negotie van Van der Schacht.
Een gedenksteen geeft de naam en het bouwjaar van het hof.
Op het hofje staat een pomp uit 1730.
In 1977/78 is het Schachtenhof gerestaureerd, bij die gelegenheid werden de hoekhuisjes verbonden met de naastliggende panden waardoor het aantal huisjes teruggebracht werd tot acht.

bronnen: Wikipedia & Open Archieven

 

 foto's: Frans Hemelop


Voor de eerste dag van uitgifte - 14 september 2020 - is er een gelegenheidsenvelop.
 

Klik op de envelop voor
een grotere weergave.

 

 

 

 

 

De envelop is voorzien van een eigen stempelafdruk.
In het stempel ziet u de afbeelding van de gevelsteen die in het hofje is te bewonderen. Naast het opschrift Leidsche hofjes ziet u deze gevelsteen in kleur.

Onder de tekst ziet u een pentekening van het Schachtenhof; daarnaast de binnenzijde van het hofje met de pomp uit 1730.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?