Schachtenhof
Het hofje is gelegen aan de Middelste Gracht in Leiden. Het Schachtenhof werd gesticht in 1664 in naam van de weesjongen Theunis Jacobsz. Van der Schacht.
In zijn testament stond dat een hofje met twaalf huisjes moest worden gebouwd aan de Middelste Gracht. Hij eiste dat bewoners van 40 jaar en ouder er gratis mochten wonen en er was een voorkeur voor familieleden van Van der Schacht en bewoners die net als Van de Schacht in het Wees-huis van Leiden waren opgegroeid.
Theunis Van der Schacht leerde in het weeshuis veters en band maken. Later had Van der Schacht en zijn vrouw een bedrijfje aan de Nieuwe Rijn. Daar deed het echtpaar blijkbaar goede zaken en zij kochten vijf huisjes aan de Middelste Gracht en een familie-graf in het kooromgang van de Pieterskerk (nummer graf: 64).
Na het overlijden van Van der Schacht werden de huisjes aan de Middelste Gracht afgebroken om ruimte te verkrijgen voor de bouw van het hofje.
Al in 1671 werden de twaalf eenvoudige huisjes bewoond. Men betreedt het hofje door de zandstenen toegangspoort die rijkelijk versierd is met boeken, riemen, manden en andere zaken die herinneren aan de negotie van Van der Schacht.
Een gedenksteen geeft de naam en het bouwjaar van het hof.
Op het hofje staat een pomp uit 1730.
In 1977/78 is het Schachtenhof gerestaureerd, bij die gelegenheid werden de hoekhuisjes verbonden met de naastliggende panden waardoor het aantal huisjes teruggebracht werd tot acht.
bronnen: Wikipedia & Open Archieven
foto's: Frans Hemelop
Voor de eerste dag van uitgifte - 14 september 2020 - is er een gelegenheidsenvelop.
Klik op de envelop voor
een grotere weergave.
De envelop is voorzien van een eigen stempelafdruk.
In het stempel ziet u de afbeelding van de gevelsteen die in het hofje is te bewonderen. Naast het opschrift Leidsche hofjes ziet u deze gevelsteen in kleur.
Onder de tekst ziet u een pentekening van het Schachtenhof; daarnaast de binnenzijde van het hofje met de pomp uit 1730.