Jean Pesijnhof
... een oase in de stad ...Dit hofje werd gesticht door Jean Pesijn en Marie de Lannoy.
Jean was een vluchteling, afkomstig uit de buurt van Lille (Rijssel), Noord Frankrijk. Hij trouwde in Leiden op 24-jarige leeftijd op 17 februari 1636 met de 17-jarige Marie de Lannoy. Ook Marie was vluchtelinge uit Bondu, Rijssel.
Na verschillende pestepidemieën besloten zij in hun eerste testament in juli 1655 een hofje te stichten. Nadat hun enige dochter Marie intussen aan pest was overleden, werd dat besluit in oktober 1655 in het definitieve testament bevestigd.
Na de dood van Jean in 1666, kocht Marie in 1678 voor dat doel enkele huisjes in de 'Engelse poort' aan de Kloksteeg. Deze poort is zo genoemd omdat hij kort na 1611 is gebouwd door leden van de groep Engelsen rond ds. John Robinson. De groep zou later bekendheid krijgen onder de naam Pilgrim Fathers, de stichters van een van de oudste en belangrijkste kolonies in Amerika.
Jean Pesijnhof. Poortgebouw door centrale schoorsteen bekroond en hardstenen poort, waarboven regentenkamer. 12 woningen. Anno 1683.
De stichting van het hofje
In 1655 brak opnieuw een zware pest-epidemie in Leiden uit, de zoveelste in de zeventiende eeuw.
Het aantal dodelijke slachtoffers was zo groot dat het voor de mensen welhaast het einde der tijden moet hebben geleken. Men kon dan wel in goeden doen zijn en aanzien genieten, de pest ging je deur niet voorbij. Ongeveer een kwart van de Leidse bevolking kwam om het leven.
Angst voor de zwarte dood was onge-twijfeld een van de motieven van Jean Pesijn en Marie de Lannoy om in dat jaar een testament te maken.
Afgezien van het verlenen van een aantal legaten, wilden zij het meren-deel van de nalatenschap bestemmen voor een hofje. De feitelijke stichting vond dus plaats in 1655, maar het zou nog vele jaren duren voor het hofje er was.
Jean Pesijn overleed in 1666.
Marie stierf na een langdurig ziekbed in 1681.
In 1678 had Marie, die wellicht haar krachten voelde afnemen, de eerste stappen gezet om een hofje te realiseren. Kort na haar dood begon men met de bouw en in 1686 verwelkomde het hofje haar eerste bewoners.
De teksten - en enkele afbeeldingen - zijn ontleend aan
'VAN BOUWVALLIG NEST TOT BIJZONDERE HUISVESTING - 350 JAAR JEAN PESIJNHOF'
José Niekus en Cor Smit
uitgave van Stichting Jean Pesijnhof, Leiden
met dank aan Niek Stikkelorum - regent - en Loek van Dalen - bewoner
Voor de eerste dag van uitgifte - 17 september 2018 - is er een gelegenheidsenvelop.
Klik op de envelop voor
een grotere weergave.
De envelop is voorzien van een eigen stempelafdruk.
In het stempel - en op de envelop - ziet u de 'Lilium inter spinas' ( 'lelie te midden van doornen' ), het teken van de "Église Wallone te Leyde", tot welke kerk Jean Pesijn en Marie de Lannoy behoorden. Om als bewoner huisvesting in het hofje te krijgen, was dat een van de voorwaarden.
Daarnaast ziet u op de envelop de originele regentenkamer met de portretten van Jean Pesijn en Marie de Lannoy die voor de zegel zijn gebruikt.
Gevelsteen
Boven de hardstenen poort is een grote rechthoekige gevelsteen te zien
met daarop de volgende tekst:
'Dus ziet men uit het puin van een bouwvallig Nest
Een braaf Gebouw gesticht door vruchtlooze Echtgenoten
Voor veel behoeftigen, Schoon Vreemden, die verstooten
Zijn uit hun Vaderland en veilig hier gevest.'
Gesticht door
JEAN PESYN
en zijne Huisvrauwe
MARIE DE LANNOY
Bewoners van het hofje
De kandidaat-bewoners moesten ouder dan 40 jaar, getrouwd, van het Waalse geloof zijn en geacht enig Frans te spreken.
Zij moesten goed bekend staan en niet al te noodlijdend zijn. Men moest zich inkopen in het hof: dat kostte fl.75, wat voor een arbeider gelijk stond aan een half jaar loon.
Als een van de twee achter bleef, mocht de langstlevende blijven wonen, maar een ander in het hofje die zijn partner verloor, moest er bij intrekken.
De bewoners (conventualen) ontvingen preuven, bestaande uit een jaarlijks bedrag in geld plus goederen in natura: brandstof(turf), brood en andere levensmiddelen. Het bedrag werd door de regenten na de voorjaarsvergadering in de regentenkamer overhandigd.
Aangepast aan de moderne tijd
In 1978-1980 heeft dit hofje een grote renovatie ondergaan. Er zijn daarbij geen sporen van de Engelse Poort gevonden.
In elk huisje kwam een nieuwe keuken, badkamer en toilet en het complex kreeg centrale verwarming. De keuken ging van boven naar beneden. De schoorstenen konden verdwijnen, terwijl men de oude, veelal weg-gewerkte plafondbalken weer liet verschijnen. En klein halletje leidde naar het keldertje onder de trap. Op de plaats van in onbruik zijnde bedsteden kwamen kasten.
De lantaarns boven de poort en de pomp zijn gebleven, evenals de traditionele bestrating met molsgoot(bestrate goot). In de regenten-kamer zijn de ornamenten van de wanden, plafonds en schouw vanwege de hoge kosten niet meer van bladgoud.
Het hofje wordt nog steeds bestuurd door regenten. In de regentenkamer hangen inmiddels drie borden waarop alle regenten vanaf 1681 worden vermeld.
In de originele regentenkamer hangen de portretten van Marie en Jean aan weerszijde van de schouw. Boven de schouw het portret van de toen 12-jarige dochter Marie Pesijn.