U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

De ontwerper toont de kapel van het Sint Annahofje in de huidige tijd in kleur. De tegenoverliggende om de pomp geschikte aalmoeshuisjes worden - als verbinding met het verleden - in zwart-wit afgebeeld.

De stadsnaam ‘Leiden’ en het jaar van de stichting '1492' staan in rood - op de witte zegel - en vertegenwoordigen traditioneel de Leidse kleuren.

Natuurlijk mag de naam van het 'Sint Annahofje' niet ontbreken.


totale oplage: 75 velletjes van 10 zegels 

75 vel
14-12-2017 6159555
   oud kader
 

Een grotere afbeelding kunt u zien door op deze kleine te klikken.

 

Sinds 23 april 2018 is het z.g. grijze kader (als hierboven) uit de roulatie.

Voor 'abonnees' die hun belangstelling uitspraken voor de hele serie van 10 'Leidsche hofjes' is nr 1 ook met het nieuwe kader beschikbaar.
Zij kunnen met voordeel bestellen.

oplage: 50 velletjes van 10 zegels 

25 vel
15-5-2018 0807714864
 25 vel 22-9-2018
0807873520-10
  nieuw kader
 

 

Leonardo da Vinci: Maria met kind en Sint-Anna (1510)Leonardo da Vinci: Maria met kind en Sint-Anna (1510)

 

 

Sint Annahofje - Sint Anna Aalmoeshuis

 

Het Sint Anna Aalmoeshuis is het enige hofje waar de kapel bewaard is gebleven, daarom begint de serie 'Leidsche hofjes' met dit bijzondere hofje.

Het naar de heilige Anna vernoemde hofje is in 1492 gesticht op het erf achter het huis van de een jaar eerder overleden Leidse brouwer Willem Claesz aan de Hooigracht. Willem Claesz had daar al in 1487 een blok huizen gekocht. De ingang bevindt zich aan de Middelstegracht.

De stichters van het hofje, dat plaats bood aan 13 vrouwen, waren Willem Willemsz en Clemense Willemsdr, mede namens de overleden Sophie Willemsdr, alle drie kinderen van Willem Claesz en diens echtgenote Hillegont Willemsdochter.

 

De stichting van het hofje was een testamentaire wens van het echtpaar.
Het bestuur van het hofje werd opgedragen aan de nazaten van de stichters en het kapittel van Sint Pancras; de familie nam later de achternaam Van Thorenvliet (Torenvliet, Thoornvliet) aan.


Kapel
Het hofje bezit een eigen laat-middeleeuwse kapel, hetgeen bij de stichting onenigheid opwekte met het Leidse Sint Pancras kapittel. De ruzie werd in 1507 beslecht, waarna de stichting pas officieel plaats vond.

Bijzonder aan de kapel is dat het interieur de Beeldenstorm van 1566 ongeschonden heeft overleefd. In de kapel bevindt zich nog altijd een origineel altaarstuk: een drieluik met de Aanbidding der Koningen, uit het atelier van de Antwerpse schilder Pieter Coecke van Aelst (1502 - 1550). In de ramen van de kapel bevindt zich een aantal van de oudste gebrandschilderde glazen van Nederland: verschillende wapenmedaillons die dateren uit 1492.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor de eerste dag van uitgifte is ook een gelegenheidsenvelop gemaakt.
 

Klik op de envelop voor
een grotere weergave.

 

 

 

 

 

De envelop is voorzien van een eigen stempelafdruk. In het stempel ziet u hetzelfde detail van de gebrandschilderde glazen van de kapel dat ook op de envelop is afgebeeld.
Daarnaast ziet u op de envelop de afbeelding van het drieluik van Pieter Coecke van Aelst en het gezicht van de heilige Anna ontleend aan Leonardo da Vinci: Maria met kind en Sint-Anna, voorbeeld van een voorstelling van Anna te Drieën uit 1510.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?